Home » Zwembad accessoires » Zwembadverwarming » Solar Zwembadverwarming

Solar zwembadverwarming

Met solar zwembadverwarming kies je voor een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om je zwemwater te verwarmen. Deze zwembadverwarmers halen hun energie namelijk uit de kracht van de zon. De zonnestralen verwarmen de verwarmingselementen waardoor deze het zwemwater opwarmen. Het grootste voordeel van solar zwembadverwarming zit hem in de energiekosten dat het scheelt. Daarnaast is zwembad verwarming middels zonne-energie natuurlijk een milieuvriendelijke optie.

Filter

Hoe werkt solar zwembadverwarming?

Solar zwembadverwarming is het opwarmen van je zwembadwater door gebruik te maken van de kracht van de zon. Wanneer je jouw zwembad wilt verwarmen door middel van zonne-energie dan kan je kiezen voor producten zoals solar bollen, zonnecollectoren of solar verwarmingsmatten. Deze producten plaats je tussen je zwembad en de filterpomp. Wanneer het zwembadwater uit het bad wordt gepompt loopt het water via de solar zwembadverwarming naar de filterpomp toe en vervolgens het zwembad weer in. De zon verwarmt de zwarte elementen in de solar zwembadverwarming die de warmte weer afgeven aan het water, waardoor de temperatuur van je zwembadwater stijgt.

Er zijn meerdere factoren van belang hoe snel en goed je zwembad wordt verwarmd via solar zwembadverwarming. Je kan je voorstellen dat je voor een zwembad waar 30.000 liter water in kan meer zonne-energie nodig hebt dan voor een zwembad waar 10.000 liter water in kan. Voor grotere zwembaden met meer inhoud zal je dus meerdere verwarmingsmatten, solar bollen of zonnecollectoren nodig hebben. Daarnaast moet je ook rekening houden met hoe lang je filterpomp draait en op welke uren van de dag deze dat doet. Om je zwembad te verwarmen kan je de pomp het beste laten draaien tijdens de warmste uren. Uiteindelijk heeft de zon zelf natuurlijk het meeste invloed op de prestaties van je zwembadverwarming.

Verschillende soorten solar zwembadverwarming

Solar zwembadverwarming is verkrijgbaar in verschillende soorten producten. Deze zwembadverwarmers maken allemaal gebruik van zonne-energie om zwemwater te verwarmen, maar verschillen in gebruik. Hierdoor verschillen ook de aantallen solar zwembadverwarmers die je nodig hebt om de volledige inhoud van je zwembad te verwarmen.

Solar zwembadverwarming is verkrijgbaar in de onderstaande varianten. Wil je op dagen dat de zon niet schijnt ook je zwembad kunnen verwarmen? Dan is het aanschaffen van een warmtepomp een betere optie.

Solar verwarmingsmatten

Een van de goedkopere opties voor solar zwembadverwarming. De solar verwarmingsmatten worden aangesloten tussen het zwembad en de filterpomp. De pomp zorgt ervoor dat het water door de mat stroomt. Het water wordt in de mat verwarmd en wordt daarna weer teruggepompt in het zwembad. Een goedkope manier om bij zonnige dagen je zwemwater te verwarmen.

Solar afdekzeil

De solar afdekzeilen zijn ideale producten om niet zozeer warmte te genereren, maar meer om vast te houden. Het zeil wordt op het zwemwater geplaatst. Hierdoor zal het water minder snel zijn warmte verliezen. Het afdekzeil kan eenvoudig s’nachts op het water geplaatst worden waardoor je zwemwater s’nachts veel minder afkoelt. Wanneer je het zeil overdag op het water legt worden de luchtkamers gevuld met warme lucht waardoor het zeil ook warmte af kan geven.

Solar zonnecollectoren

Zonnepanelen waarmee je optimaal gebruik kan maken van de zon om je zwemwater te verwarmen. Een duurdere optie dan de verwarmingsmatten of een afdekzeil, maar een veel efficiëntere manier om te genieten van heerlijk warm zwemwater. Ook deze producten dienen aangesloten te worden tussen het zwembad en de filterpomp en zijn binnen enkele minuten geïnstalleerd.

Solar bollen

Solar bollen zijn handig in gebruik door het kleine formaat. Dat betekent overigens niet dat ze dan ook maar weinig zonlicht absorberen, want één solar bol kan al wel tot 7.000 liter water verwarmen. Mocht dat niet genoeg zijn dan kan je zelfs meerdere solar bollen aan elkaar koppelen. De solar bollen plaats je ook tussen je zwembad en je filterpomp. 

Onze tips voor het gebruik van solar zwembadverwarming

Om je zwembad goed te kunnen verwarmen via solar zwembadverwarming ben je natuurlijk grotendeels afhankelijk van de zon. Als de zon dan schijnt wil je natuurlijk het meeste rendement voor je zwembad behalen. Met onze onderstaande tips kan je ervoor zorgen dat je veel meer plezier uit je zwembadverwarming haalt en sneller kunt genieten van heerlijk warm zwembadwater.

Plaats de zwembadverwarming op de juiste plek

Neem de tijd om de juiste plek voor je zwembadverwarming te bepalen. Wanneer je een solar bol op een plek plaatst waar het voornamelijk in de schaduw staat zal zwembad natuurlijk niet zo snel opwarmen. Bekijk dus eerst goed wat de plekken rondom je zwembad zijn waar de zon het grootste deel van de dag aanwezig is. Probeer je solar producten ook in een hoek van 30 graden te plaatsen en zorg ervoor dat ze richting het zuiden opgesteld staan. Een ideale plek om je solar zwembadverwarming te plaatsen zou het dak van bijvoorbeeld een nabij liggende schuur zijn. Hier heeft de zon altijd bereik en hierdoor staat je tuin ook niet vol met zwembadverwarming. Win-win!

Dek je zwembad goed af

Als je vervolgens je zwembadwater goed hebt opgewarmd wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk plezier van hebben. Wanneer het water overdag is opgewarmd zal dit s’nachts natuurlijk weer gaan afkoelen. Om het afkoelen van je zwembadwater zo goed mogelijk tegen te gaan is het mogelijk om deze af te dekken met een afdekzeil. Probeer dit niet alleen s’nachts te doen, maar ook op de momenten dat niemand gebruik maakt van het zwembad. Hiermee zorg je er optimaal voor dat je zwembadwater zo min mogelijk warmte verliest.

Laat je filterpomp draaien tijdens de warmste uren van de dag

De prestaties van je solar zwembadverwarming zijn natuurlijk afhankelijk van de zon, maar dan zal je het water ook door de verwarming heen moeten pompen wanneer de zon aan het schijnen is. Zorg er dus voor dat je jouw filterpomp zo instelt dat deze tijdens de warmste uren van de dag gaat draaien. Hierdoor haal je het optimale rendement uit de kracht van de zon.  

 14 dagen bedenktijd

 Gratis verzending boven €50,-

 Deskundige klantenservice 

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]

17