Home » Een opblaasbare jacuzzi onderhouden

Het onderhouden van een opblaasbare jacuzzi

Een opblaasbare jacuzzi in de tuin, hoe leuk is dat! Veel mensen zijn alleen vooraf onbekend met het onderhoud van een opblaasbare jacuzzi, waardoor ze twijfelen over de aanschaf of hun jacuzzi verkeerd onderhouden. Geen paniek, in dit artikel leggen we jou uit hoe je jouw opblaasbare jacuzzi het beste kan onderhouden!

Neem goede voorzorgsmaatregelen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat jij de opblaasbare jacuzzi op een ondergrond zet waar geen scherpe voorwerpen op liggen, zoals stenen. Hiervoor is het super handig om een grondzeil onder je jacuzzi te leggen. De opblaasbare jacuzzi blijft hierdoor schoner en zal minder snel slijten aan de onderkant. Het is ook slim om naast de jacuzzi bijvoorbeeld een voetenbadje zetten zodat iedereen, voordat hij/zij de jacuzzi in gaat eerst even zijn voeten kan afspoelen.

Daarnaast is het enorm belangrijk om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat het waterbalans (gezondheid van het water) in orde blijft. Bepaalde vloeistoffen of stoffelijke objecten kunnen deze waterbalans verstoren, denk bijvoorbeeld aan zonnebrand en haren. Het is dus aan te raden om je niet volledig met zonnebrand in te smeren vlak voordat je in de opblaasbare jacuzzi gaat. Laat eerst de zonnebrand even intrekken voordat je het water in gaat zodat de zonnebrand minder in het water trekt. Het is ook handig om je haar vast te doen, bijvoorbeeld in een knotje, zodat er zo min mogelijk haren in het water terecht kunnen komen.

Onderhoud goed de filters van je opblaasbare jacuzzi

Een slecht onderhoud van het water is niet alleen onhygiënisch, het kan ook nog eens schade toebrengen aan de mensen die in de jacuzzi zitten! Het is daarom super belangrijk dat de kwaliteit van het water in orde is. Allereerst is het belangrijk dat jij de filter cartridge vaak genoeg schoonmaakt. Hou als maatstaf aan dat wanneer je de opblaasbare jacuzzi 150 uur hebt gebruikt, je minimaal 1 keer de filter cartridge moet hebben gereinigd. Hoe vaker je de jacuzzi gebruikt, hoe vaker je het filterpatroon moet vervangen, doe dit minimaal 1 keer per maand

Hoe moet ik de filters reinigen en vervangen?

Het is zoals hierboven genoemd ontzettend belangrijk dat jij de filter vaak genoeg reinigt en vervangt. Een vieze filter kan ervoor zorgen dat het water erg vervuild wordt of dat er schade ontstaat aan de jacuzzi. Maar hoe reinig en vervang je dan zo’n filter? Hieronder in 3 stappen uitgelegd!

Stap 1:
Maak allereerst de deksel van het filterhuis los. Dit doe je door tegen de klok in te draaien. Hierna kan je de filter cartridge eruit halen.

Stap 2:
Maak het filter schoon door af te spoelen met water. Wanneer de filter vies blijft, is het het beste om het filterelement te vervangen. Ook wanneer het filterelement een andere kleur heeft als normaal (en dit niet door middel van het afspoelen verandert) is het aan te raden om het filterelement te vervangen.

Stap 3:
Wanneer je het filter element weer hebt gereinigd óf hebt vervangen, kan je het filterelement weer terugplaatsen. Vervolgens kan je de deksel weer vastdraaien, dit doe je met de klok mee

Zorg voor een goede waterbalans

Zoals hierboven al een beetje is genoemd is het erg belangrijk om de waterbalans in orde te houden. Zeker wanneer het warm is kunnen bacteriën zich snel verspreiden in het water. Naast maatregelen die je kan nemen tijdens het gebruik van je jacuzzi (geen zonnebrand, haren vast etc.) zijn er ook maatregelen die je vóóraf kan nemen om ervoor te zorgen dat de waterbalans in orde is.

Allereerst is het belangrijk dat je de opblaasbare jacuzzi altijd vult met leidingwater. Gebruik dus geen grondwater of bronwater, hier kunnen schadelijke stoffen in zitten (denk bijvoorbeeld aan meststoffen). Ook is de samenstelling van grondwater en bronwater anders dan leidingwater, waardoor de goede balans in grondwater en bronwater ontbreekt.

Ten tweede is sterk aan te raden om bepaalde reinigingsmiddelen, zoals chloor in het water te doen. Chloor dood de bacteriën en virussen in het water. Gooi niet te veel chloor in het water, dit kan ongezond zijn. Wanneer je chloor in het water wil doen, neem dan als maatstaf dat je bij elke 1000 liter 10ml chloor in het water moet toevoegen. Je kan met een chloordrijver ervoor zorgen dat er geleidelijk chloor wordt afgegeven in het water. De beste chloorwaarde is tussen de 1 en 2,5 ppmJe kan ook kiezen om een opblaasbare jacuzzi met een ingebouwd zoutwatersysteem aan te schaffen. Dit systeem produceert zelf chloor door middel van een bepaald soort zout. Hierdoor is het niet meer nodig om zelf chloortabletten toe te voegen aan het water of om een chloordrijver te nemen.

Ten derde is belangrijk om de alkaliteit van het water in de gaten te houden. De alkaliteit geeft de hardheid van het water weer. Dit kan je meten door middel van een test. De alkaliteit moet tussen de 100 en 150 ppm liggen. Mocht de alkaliteit niet in orde zijn, dan kan je door middel van een TA- of een TA+ granulaat de alkaliteit van het water verhogen of verlagen.

Ververs het water in je opblaasbare jacuzzi af en toe

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je het water vaak genoeg vervangt. Afhankelijk van hoe vaak je de jacuzzi gebruikt, is het raadzaam om elke maand het water te vervangen. Daarnaast kan je het water ontsmetten met bepaalde behandelingen. Bij deze ontsmettingsmiddelen zit altijd een gebruiksaanwijzing. Volg deze gebruiksaanwijzing nauwkeurig, je gaat immers later in dit water zitten.

Controleer de waardes

Voordat je de jacuzzi in stapt is het slim om het water te controleren. Je kunt hier speciale testers voor aanschaffen. Deze testers controleren de parameters in het water, waarmee de kwaliteit van het water wordt getest. Doe dit minimaal een keer per week. Je kan de waterhuishouding ook controleren door middel van een speciaal apparaat (die deze waterhuishouding kan meten). Zorg ervoor dat deze waarde tussen de 7 en de 7.4 blijft.

Berg je opblaasbare jacuzzi goed op

Wanneer de opblaasbare jacuzzi voor een tijdje niet wil gebruiken, kan je hem natuurlijk opbergen. Het is erg belangrijk dat je de jacuzzi goed opbergt, zodat de jacuzzi niet beschadigt en je de jacuzzi eindeloos kan gebruiken! Hieronder in 4 stappen uitgelegd:

Stap 1:
Zet allereerst je bubbels aan door op de knop te drukken. Hierdoor gaat het water uit de gaten. Haal de filter cartridge en de pompen uit de opblaasbare jacuzzi.

Stap 2:
Maak met een handdoek de jacuzzi droog. Laat vervolgens de jacuzzi hierna aan de lucht nog extra drogen. Doe dit minimaal 24 uur.

Stap 3:
Laat de jacuzzi leeglopen door de doppen los te draaien

Stap 4:
Vouw de jacuzzi zorgvuldig op.
Tip: zorg dat er geen scherpe voorwerpen meer op de jacuzzi zitten, zoals steentjes. Tijdens het opbouwen kan hierdoor de jacuzzi beschadigingen.

Klantenservice
[email protected]
Stel je vraag via de Livechat of stuur een mail naar [email protected]