Zwembad opzetten

Een opzetzwembad ingraven – Hoe doe je dat?

Koel de zomer doorkomen? Dat doe je met een zwembad in de tuin! Een opzetzwembad biedt je de mogelijkheid om voor een mooie prijs veel waterplezier te beleven op je eigen stukje grond. Om het geheel er wat luxer uit te laten zien, graven sommigen hun opzetzwembad in. Is dit een optie voor jou? Welk zwembad is hiervoor geschikt en hoe gaat dat in zijn werk, een opzetzwembad ingraven? Wij vertellen je meer!

De voordelen van een ingegraven opzetzwembad

Bouwkundige zwembaden of zwembaden met een metalen frame die in te graven zijn, kosten nog al wat. Je bent zo duizenden euro’s kwijt aan het bad en de aanleg ervan. Een opzetzwembad kost enkele honderden euro’s en meestal niet meer dan 1.000 euro. Het is dus een flink stuk goedkoper!

Doordat het opzetzwembad relatief goedkoop is, is het laagdrempelig. Vrijwel iedereen kan genieten van de luxe en het plezier dat het met zich meebrengt. Velen vinden dit semi-permanente zwembad echter niet zo mooi staan. Meestal is het felblauw of grijs en het past niet zo mooi bij de met zorg aangelegde tuin. Nu zijn er relatief goedkope oplossingen te bedenken. Het is mogelijk om er een houten of rotan frame omheen te bouwen. Het staat echter nog mooier om het in te graven. Creëer een platform met een materiaal naar keuze en werk de pomp en andere zwembadaccessoires weg. Zo geeft het zwembad een tropisch tintje aan je tuin.

Een ander voordeel van opzetzwembaden is dat ze in verschillende formaten verkrijgbaar zijn, inclusief zeer kleine formaten. Zo is er een model te vinden voor iedere tuin. Wil je een rechthoekig, vierkant, rond of ovaal zwembad? Alles is mogelijk!

Het verschil tussen half en helemaal ingegraven

Ga je voor een half ingegraven of een volledig ingegraven opzetzwembad? Bij een volledig ingegraven opzetzwembad verdwijnen alle zijwanden onder de grond. Heb je een hoogteverschil in je tuin of wil je dit graag creëren? Dan is een half ingegraven zwembad een goed idee. In dit geval is je zwembad niet aan alle kanten ingegraven. Vaak is de helft van het zwembad ingebed en de andere helft wordt verborgen achter een constructie van hout of een ander materiaal. Dit is een goede optie wanneer je een verhoogd terras in je tuin hebt of wilt aanleggen.

Is elk opzetzwembad geschikt om in te graven?

In principe zijn alle opzetzwembaden enkel geschikt om op de grond te zetten – vandaar de term opzetzwembad. Het is daarom ook goed om te bedenken dat de garantie van je zwembad vervalt op het moment dat je deze ingraaft.

Toch zijn er velen die hun opzetzwembad hebben ingegraven en hier veel plezier van hebben. Het is dus in de praktijk wel mogelijk. We hebben het hier niet over opblaaszwembadjes, maar stevige opzetzwembaden met een frame in de vorm van een stevige buizenconstructie. Voorbeelden van merken die dit soort baden verkopen zijn INTEX, Bestway en EXIT.

De INTEX Prism Frame zwembaden en de Bestway Steel Pro Max zijn al prima opties. Die van INTEX heeft een gelamineerde PVC liner en een gepoedercoat RVS frame. Die van Bestway is gemaakt van tri-tech materiaal en beschikt tevens over een RVS frame.

Heb je nog een wat ruimer budget? Het grootste INTEX opzetzwembad model is de INTEX Ultra XTR. Dit bad heeft een RVS frame dat van binnen en buiten is gegalvaniseerd. Dit zorgt ervoor dat het beter tegen water bestand is en dus langer meegaat.

Wil je een EXIT zwembad kopen? Dan is het ronde EXIT Wood zwembad met zandfilterpomp de beste keuze. Dit is het meest hoogwaardige zwembad in hun assortiment. Het beschikt over een 3-laagse liner en een constructie met stalen frame. Dit bad wordt geleverd met een zandfilterpomp.

Het ingraven van je opzetzwembad

Hoe graaf je nu je opzetzwembad in? Zoals je waarschijnlijk al bedacht hebt is dit geen klein klusje. Er komt echt wel wat bij kijken wanneer je een opzetzwembad wilt gaan ingraven. Met de onderstaande instructies moet je in ieder geval een heel eind komen.

Het uitgraven van de grond

Heb je een zwembad uitgekozen? Dan is het tijd om de grond uit te graven. Kies de juiste locatie. Dit is idealiter vlakbij de wateraansluiting en –afvoer. Ook moet de pomp eenvoudig op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Het beste plaats je het zwembad op een plek met veel zon.

Heb je een mooie plek gevonden? Markeer dan het oppervlak dat uitgegraven moet worden. Hiervoor heb je de maat nodig van je gekochte zwembad. Is het een rond model? Neem dan de diameter van het bad en tel hier minimaal twee meter bij op om de diameter van het te graven gat te bepalen.

Voor een vierkant of rechthoekig bad tel je zowel in de breedte als de lengte minimal 1,50 meter op. Zo voorkom je dat het zwembad tegen het buitenste frame aankomt en je hebt de ruimte om een drainagesysteem om het frame heen te plaatsen. Bovendien heb je nu ruimte over voor de pomp. De put moet altijd 15 cm dieper zijn dan de diepte van het zwembad.

Zorg ervoor dat op de bodem van de kuil en aan de zijkanten alle gaten, stenen, wortels en onkruid verwijderd zijn. Het moet bovendien volledig waterpas zijn.

Aan de zijkanten van de put plaats je een framewerk. Dit is meestal een houten constructie. Plaats deze constructie ongeveer 50 cm van de zijwanden van de put af, zodat er voldoende ruimte overblijft tussen het framewerk en het opzetzwembad.

De buitenkant van de houten constructie scherm je het beste af met een dekzeil om te voorkomen dat het gaat rotten. Plaats vervolgens een Franse afvoer – grind of stenen – tussen het framewerk en de zijwanden van de put om te voorkomen dat grondwater de constructie aantast. Vervolgens kun je deze buitenste greppel dichtmaken.

Je opzetzwembad plaatsen

Voor je het zwembad plaatst, is het belangrijk de put van een goede ondergrond te voorzien. Dit beschermt je zwembad tegen lekkages. Bovendien is een zwembadbodem die op een gladde ondergrond staat eenvoudiger schoon te maken. Er zijn namelijk geen vouwen waar algen in kunnen groeien.

Met de juiste ondergrond gaat je bad waarschijnlijk langer mee en de bodem voelt prettig aan onder de voeten. Veel opzetzwembaden worden met een grondzeil geleverd, maar deze is vaak aan de dunne kant. Het beste plaats je hier nog iets onder. Denk aan een oud tapijt of schuimtegels.

Heb je de ondergrond geplaatst? Tijd om het opzetzwembad neer te zetten. Plaats het in het midden van de put, zodat er rondom het hele bad een goot overblijft. Dit biedt ruimte voor de nodige zwembadaccessoires, zoals de waterafvoer en –toevoer en de pomp.

Zorg ervoor dat de bodem van het bad geheel glad is zonder vouwen. Nadat alles is opgezet en je gecontroleerd hebt of alles naar behoren werkt, is het tijd om de goot af te dekken met een materiaal naar keuze. Vaak wordt hier hout voor gebruikt. Het is goed materiaal voor een platvorm en het is relatief eenvoudig zelf op maat te maken.

Zorg dat de constructie voor het platvorm stevig is en niet op het zwembad leunt. Het is belangrijk dat je, wanneer nodig, bij de zwembadpomp kunt. Vergeet daarom niet een luik of een deur in het platvorm te verwerken.

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]