Zwembad opzetten

Groen zwembadwater

Het laatste wat je tijdens zonnige dagen wilt tegenkomen in je zwembad is groen zwembadwater. Even lekker gaan zwemmen zit er dan natuurlijk niet in. Het vergt even wat werk, maar er is iets aan te doen! En met een aantal handige tips kunnen we de kans verkleinen dat je zwembadwater de volgende keer weer groen wordt.

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Waardoor wordt zwembadwater groen?

Zwembadwater wordt groen doordat er algen in het water aanwezig zijn. Helaas voor ons is zonlicht een bron van voeding voor deze organismen. Door zonlicht kunnen algen zichzelf ontwikkelen en vermenigvuldigen. Hierdoor voelt je zwembad glibberig aan en slaat je zwembadwater groen uit. 

Hoe voorkom ik dat mijn zwembadwater groen wordt?

Je voorkomt groen zwembadwater door het goed onderhouden van het water. Test meerderen malen per week het chloorgehalte en de pH-waarde en stuur hier goed op bij. Chloor zorgt er normaalgesproken voor dat algen geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Dit is verreweg het belangrijkste om ervoor te zorgen dat je geen last gaat krijgen van groen zwembadwater.

Enkel andere tips zijn;

  • Maak altijd gebruik van leidingwater om je zwembad te vullen.
  • Zorg ervoor wanneer het zwembad niet in gebruik is dat je iedere 5 dagen Anti-Alg toevoegt aan het water.
  • Dek je zwembad na gebruik af met een afdekzeil

Hoe krijg ik groen zwembadwater weer helder?

Om groen zwembadwater weer helder te krijgen heb je veel geduld nodig. Het is niet zo dat je binnen een dag weer kan genieten van helder zwembadwater. Mocht je binnen de dag zelf weer willen genieten van schoon zwembadwater dan zal je het zwembad leeg moeten laten lopen, enorm goed schoon moeten maken zodat er geen algen meer achterblijven en het zwembad weer moeten vullen met nieuw leidingwater.

Mocht je toch het gevecht met het groene water aan willen gaan dan zal je de volgende stappen moeten volgen.

Stap 1: Controleer de waterwaarden

Maak gebruik van testers of een elektronische meter en breng de alkaliteit en pH-waarde in kaart. Breng deze waarden vervolgens op peil met pH plus of min en TA plus of min. Het op peil brengen van de waarden van je water is altijd de belangrijkste stap.

Stap 2: Omhoog brengen van het chloorgehalte

Normaal gesproken zal het chloorgehalte van het water tussen de 1 en 2 ppm per liter liggen. Het zwembadwater is groen uitgeslagen door algen en chloor moet ervoor zorgen dat algen zich niet ontwikkelen. Omdat je nu juist last hebt van algen mag het chloorgehalte worden opgehoogd naar 3 ppm per liter. Maak hiervoor gebruik van chloorshock.

Stap 3: Het toevoegen van anti-alg

Het kan nooit kwaad om daarnaast ook nog anti-alg toe te voegen. Dit is een vloeibaar middel dat algen bestrijd. Gebruik dit in combinatie met vlokmiddel. Algen zijn te klein om door een filterpomp uit het water gefilterd te worden. Wanneer je vlokmiddel gebruikt kloten de algen samen waardoor ze groot genoeg worden om opgepikt te worden door filterpompen.

Stap 4: Filteren en controleren

Als je bovenstaande stappen hebt doorgevoerd ben je aan een heel eind. Wat nu rest is het blijven filteren van je zwembadwater. Laat je filterpomp gerust 24 uur per dag draaien. Controleer verder in ieder geval elke dag de waarden van het water en stuur bij waar nodig. 

Zoals we al eerder aangaven kan het zeker meerdere dagen duren voordat het water weer helder is. Wil je dus echt snel kunnen genieten van schoon helder zwembadwater. Dan zit er niets anders op dan het zwembad leeg te laten lopen en opnieuw te vullen met nieuw leidingwater. Vergeet dan niet je zwembad goed schoon te schrobben zodat er geen algen achterblijven!

 Gratis verzending boven €50,-

 14 dagen bedenktijd

 Deskundige klantenservice 

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]