Zwembad opzetten

Hoe laat je een zwembad leeglopen?

Er zijn verschillende redenen om je zwembad leeg te laten lopen. Als het in de herfst echt te koud wordt om nog buiten te zwemmen, en je wilt je zwembad schoonmaken en opslaan voor de winter. Of omdat er al flink in is gezwommen, bijvoorbeeld bij een feestje – wel zo fris om er dan nieuw water in te doen. Of misschien is je zwembad, ondanks de goede zorgen, groen aan het worden door het ontstaan van algen. Wat de reden ook is: als het tijd is om je zwembad leeg te laten lopen, kan je dat op verschillende manieren doen.

Lees hier een paar handige tips!

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Zwembad leeg laten lopen met een tuinslang

Een tuinslang is een handig stukje gereedschap om te gebruiken. Je gebruikt de wet van de communicerende vaten om water over te hevelen naar het riool of een andere afvoer. Dompel de tuinslang onder in het zwembad, zodat die helemaal vol met water komt te zitten. Houd de uiteinden dicht met je handen (een tweede persoon laten helpen is slim!). Het ene uiteinde van de slang leg je op de bodem van je zwembad, en het andere uiteinde leg je naast de afvoer. Je kunt de slang eventueel in positie houden met een steen of een ander zwaar object – kijk dan wel uit dat je je zwembad hierbij niet beschadigt.

Het water loopt nu automatisch door de tuinslang uit je zwembad. Let hierbij op de volgende punten.

  • Let er tijdens het leeglopen op dat de ingang van de slang niet verstopt raakt door bladeren, plastic of ander afval in het water. Dat kan er voor zorgen dat je zwembad gewoon vol blijft staan – regelmatig even controleren of de slang doorloopt is dus handig. Of zorg er eerst voor dat je zwemwater vrij is van grotere stukken afval met een skimmer of stofzuiger.
  • Met een normale tuinslang, met een diameter van een paar centimeter, kan het lang duren voordat je bad leeg is – zeker bij een bad met een inhoud van 1000 liter of meer. Je kunt dan meerdere slangen tegelijk gebruiken. Of koop een speciale zwembadslang met een grotere diameter. Ook een speciale zwembadpomp (dompelpomp) die op stroom werkt versnelt het proces.
  • Dit handige trucje werkt alleen als je een zwembad hebt dat hoger ligt dan de afvoer. Bij een ingegraven zwembad is het uiteinde van de tuinslang niet het laagste punt, en het water loopt dan niet weg. Ook in dit geval kan je een zwembadpomp kopen. 

Zwembad leeg laten lopen met een pomp

Voor grotere zwembaden is het handig om te werken met een afvoerpomp, ook wel een dompelpomp genoemd. Hiermee kan je maar liefst zo’n 3.500 liter water per uur wegpompen. Zo is je zwembad natuurlijk binnen no-time leeg.

Zwembadwater met chloor in de tuin laten lopen?

Schoon zwemwater kan je gewoon in de tuin laten lopen. Zeker in de zomer, als het een tijdje niet geregend heeft, zal je gazon of aanplanting daar dankbaar voor zijn. Hoewel er ook sommige droogteplanten zijn (bijvoorbeeld in een rotstuin) die niet tegen zoveel water ineens kunnen.

Als je je zwembadwater behandeld hebt met chloor (of pH-middelen), is het een ander verhaal. Chloor voeg je aan je zwemwater toe om bacteriën en andere micro-organismen te doden. Daar is het spul erg goed in – en het helpt je ook zonder problemen van je tuinplanten af! Chloor is schadelijk voor de wortels van gras en planten, en doodt de nuttige bodemfauna (eencelligen en schimmels) die de conditie van je planten op peil houden. Bovendien is het illegaal om chloorhoudend water in de tuin te laten weglopen, volgens het Besluit Afvalwater Huishoudens. Dit water geldt als “vervuild” en als schadelijk voor het milieu. Je kunt zelfs een forse boete krijgen als je dit doet!

Wat is een goede oplossing? Je kunt water met chloor en pH-middelen het beste afvoeren via het riool. Maak gebruik van de tips hierboven – gebruik een tuinslang, zwembadslang of een dompelpomp om het water af te voeren. De afvoer van deze hulpmiddelen leg je dan bij een rioolopening, een afvoer in je tuin of zelfs via een toilet of douche. Zorg dat die afvoer daar blijft liggen, en niet toch naar je gazon of naar gemeentelijk groen toezwiept! Als je huishouden is aangesloten op een gescheiden rioolstelsel, dien je het water via de huiselijke riolering af te voeren. Desnoods kan je ook handmatig het water wegscheppen met een emmer. Goed voor je conditie – maar het gaat, zeker bij grotere zwembaden, wel een flinke tijd kosten.

 Gratis verzending boven €50,-

 14 dagen bedenktijd

 Deskundige klantenservice 

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]