Zwembad opzetten

Hoe sluit ik een zwembadpomp aan?

Nu de zomers steeds heter worden, is het een heerlijke luxe om je eigen zwembad te bezitten. Merken als Intex, Bestway en EXIT leveren zwembaden van een goede kwaliteit tegen een lage prijs, waar je met je hele gezin kunt ontsnappen aan de hitte. Als het zwembad staat kan het de hele zomer blijven staan – je zou er bijna niet meer uit willen op sommige dagen!

Als je je opzetzwembad zo intensief gebruikt, wordt het water uiteraard wel vies na een poosje. Een zwembadpomp ofwel filterpomp pompt het water van je zwembad rond. Zand en vuil blijven in de filters achter, je water wordt weer schoon en helder. Maar hoe moet je zo’n zwembadpomp aansluiten?

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Welke zwembadpomp heb ik nodig?

Bij veel van de duurdere opzetzwembaden wordt een filterpomp standaard meegeleverd. Als je een losse pomp koopt bij een ouder zwembad, is het van belang om een filterpomp te kiezen met voldoende capaciteit. Die capaciteit wordt uitgedrukt in liter (water) per uur. Als je je zwembad opmeet, dan weet je hoe veel liter water het bevat. Koop een pomp die minstens 1/4e van die capaciteit per uur kan filteren, anders blijft je water vies!

Een normale filterpomp is meestal genoeg om een zwembad schoon en fris te houden. Als je een extra krachtige filtratie wilt, kan je een zandfilterpomp kopen. Die haalt ook micro-organismen zoals bacteriën en algen uit het water. Zulke pompen zijn wel duurder dan cartridge filterpompen

Waar plaats je de zwembadpomp?

Een pomp plaats je in de buurt van het zwembad, liefst een stukje er vandaan om schade te voorkomen. De pomp dient lager te staan dan het waterniveau van je zwembad. Bij een nieuwe pompen worden zwembadslangen meegeleverd die de juiste diameter hebben om direct op de pomp gezet te worden. Wil je nieuwe of andere (bijvoorbeeld) langere) slangen, dan is het belangrijk om de juiste diameter te kopen. Meestal heb je de keuze tussen 28 mm of 32 mm.

Je filterpomp klaarmaken voor gebruik

Er moet een nieuw filter in de pomp worden gezet, dat het vuil uit je water gaat tegenhouden en vasthouden. Je opent de pomp door het deksel open te draaien. Dan zie je de filterhouder en plaatst een filter van het juiste formaat in de opening. Zorg dat het filter goed vastzit, en draai het deksel weer op de pomp. Je kan nu de pomp via de meegeleverde transformator aansluiten op het lichtnet. De transformator zorgt ervoor dat er een veilige spanning (12 Volt) op de pomp komt te staan.

Wees altijd voorzichtig met het gebruik van elektriciteit buiten en in de buurt van water!! Zorg dat verlengsnoer en stopcontacten altijd veilig afgedekt zijn en niet ondergespetterd kunnen worden of kunnen inregenen.

Vastzetten van de zwembadslangen

Er zijn meestal slangen bijgeleverd. Daarmee ga je de filterpomp aansluiten op de in- en uitlaat van het zwembad. Ook hier is het belangrijk dat je slangen van de juiste diameter gebruikt. Intex levert bij zijn zwembaden speciale zeefjes, koppelstukken en klemmen om de slangen op zijn plek te houden en te zorgen dat ze niet lekken.

Heb jij zulke stukken en klemmen niet (meer)? Bekijk dan eens onze pagina met zwembadslangen en koppelingen.

Nu kan je je filterpomp aansluiten op het zwembad en aanzetten. Dat doe je in deze volgorde.

1. Om te beginnen zet je de zeefjes in de in- en uitlaten van je lege zwembad. Deze zeefjes houden de ergste rommel tegen en voorkomen dat die in je pomp belandt.
2. Hierna zet je de slangen vast met slangklemmen aan de buitenkant van je zwembad. Zet ze stevig, maar voorzichtig vast, zodat er geen water weglekt. Draai het ventiel aan de bovenkant van de pomp open.
3. Nu kan je het zwembad vullen met water. Zorg dat het niet voller wordt dan tot 5 centimeter onder de rand.
4. Zodra het water naar de pomp stroomt, kijk je of er water uit het ventiel daar bovenop komt. Zodra dat gebeurt, draai je het ventiel dicht. Dan weet je zeker dat de pomp goed gevuld is met water.
5. Je kunt nu de pomp aanzetten. Die zal het water circuleren en schoonmaken zolang hij draait.

Het onderhouden van je filterpomp

Als je zwembadpomp eenmaal lekker draait, kan je daar heel wat dagen plezier van hebben. Je zwembad blijft schoon en fris, ook al staat de zon er op en spelen je kinderen er de hele dag in.

Maar uiteraard kan ook een zwembadpomp niet zonder onderhoud! Zo houd je je filterpomp in topconditie en zorg je dat hij zijn werk uitstekend blijft doen.

Filter vervangen – het wordt aangeraden om het filter van je zwembad elke 2 weken te vervangen. Daarmee verwijder je het gefilterde vuil en zorg je dat hij op maximale capaciteit blijft draaien. Als je zwembad snel vuil wordt, kan je de filter vaker moeten vervangen.

Slangen luchtvrij maken – er kan lucht in de aan- en afvoerslangen van de pomp komen. Daardoor kan je pomp niet of minder goed gaan doorlopen. De oplossing is simpel: zet de pomp uit, en beweeg de slangen even goed op en neer. De lucht die zich in de slangen heeft verzameld loopt dan naar één kant, en als het goed is doet je pomp het prima als je hem weer aanzet.

In- en uitlaat reinigen – af en toe de in- en uitlaten van je zwembad schoonmaken en vrijmaken van afval (zoals dode bladeren) is geen overbodige luxe.

 Gratis verzending boven €50,-

 14 dagen bedenktijd

 Deskundige klantenservice 

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]