Hoe verwarm je een zwembad?

Als zwembad bezitter is het natuurlijk heerlijk om een duik te nemen is het heerlijke water. Echter, veel mensen vinden het prettig als het water warm is. Hoe kun je ervoor zorgen dat het zwembadwater op een juiste temperatuur kan worden gehouden? Dit doe je door het water te verwarmen met verwarmingselementen. Niet alle soorten zwembadverwarming werken op dezelfde manier. Verdiep je dus goed in welke soort verwarming het beste past bij jouw zwembad.

Zwembadwater verwarmen met een warmtepomp

Een van de manieren om het zwembadwater te verwarmen is door middel van het gebruik maken van een warmtepomp. Dit is een van de zuinige manieren om het zwembadwater te verwarmen. Het verwarmen van het zwembadwater is ook zeer effectief.

Je kunt een warmtepomp een beetje zien als een soort omgekeerde airconditioning. Er zit een aardig gecompliceerde techniek achter de werking van een warmtepomp. Door middel van het comprimeren van gas, zal er druk ontstaan. Deze druk zorgt ervoor dat de temperatuur zal stijgen. Hierdoor ontstaat er warm gas. Dit gas zal vrijkomen in de warmtewisselaar. Deze bevindt zich in de pomp en vanuit hier wordt de warmte doorgegeven aan het zwembadwater.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de warmtepomp op een goede manier wordt aangesloten. De pomp moet altijd buiten staan, omdat het namelijk gebruik maakt van de koude lucht van buiten. Deze lucht zal dan worden verwarmd. Indien de pomp niet op de juiste manier wordt aangesloten, zal je rendement verliezen. Dit is alleen maar zonde van de energie en zal ook voor meer overlast zorgen dan dat het werkelijk iets opbrengt.

De pomp sluit je direct aan op de filterpomp. Dit doe je door een aantal stappen te volgen en gebruik te maken van voornamelijk zwembadslangen. Als je er eenmaal in bent geslaagd om de pomp aan te sluiten, zul je profiteren van allerlei voordelen. Zo is de pomp energiezuinig, duurzaam en erg effectief in het verwarmen van jouw zwembad.

Je zwembad verwarmen door middel van zonne-energie

Als je milieuvriendelijk bezig wilt zijn, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het zwembadwater te verwarmen door middel van zonne-energie. Je maakt volledig gebruik van de zon, en dat betekent dus geen extra kosten die je moet betalen voor het opwekken van energie.

Waar je wel rekening mee moet houden zijn de kosten voor de aanschaf, maar zelfs deze zijn relatief laag. In het geval van zonne-energie kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van panelen die je in de tuin kan positioneren of kan monteren op het dak van een schuur.

Of maak gebruik van verwarmingsmatten. Deze matten worden tussen het zwembad en de filterpomp geplaatst zodat het water door deze matten loopt. De matten vangen zonlicht op waardoor ze het water opwarmen voordat het terug je zwembad instroomt.

Wil je van nog meer gemakken genieten? Dan kun je er ook voor kiezen om je zwembad op te warmen door middel van solar bollen. Deze speciale bollen zorgen ervoor dat water door de spiralen wordt gepompt waar het wordt verwarmd door middel van de warmte van de zon die erdoor geabsorbeerd wordt. Dit is een makkelijke manier van het verwarmen van water en daarnaast is het ook eens een erg milieuvriendelijke manier.

De voordelen van solar zwembadverwarming

Als je ervoor kiest om het zwembadwater door middel van solar te verwarmen, dan ben je milieubewust bezig. Er zijn verschillende manieren die je toe kan passen die allemaal hun eigen voordelen met zich meebrengen.

Een van de belangrijkste voordelen is dat je een groot rendement behaalt met het opwekken van warmte door middel van de energie van de zon. Dit komt omdat er weinig energie verloren gaat, en je gebruik maakt van een natuurlijk element waarmee je de energie opwekt. Er is totaal geen sprake van een kunstmatige manier waarop er warmte wordt opgewekt en dit heeft als belangrijk voordeel dat je geen gebruik hoeft te maken van een kunstmatige stroom opwekker. Hierdoor bespaar je op kosten en ben je goed bezig voor de natuur en voor je portemonnee.

Een ander kenmerk voor de warmte elementen via zonne-energie is dat deze weinig ruimte in beslag nemen. Daarom kunnen deze op de meest ideale manieren worden geplaatst en kun je gemakkelijk genieten van je zwembad. Het is bijvoorbeeld ook niet nodig om de meest ingewikkelde constructies te maken die je anders wel moet maken als je gebruik maakt van een warmtepomp. Doordat de zon altijd schijnt, is de verwarming via zonne-energie geschikt voor elk seizoen.

Tips voor het slim verwarmen van je zwembad

Het is natuurlijk ideaal dat je weet op welke manieren je het zwembadwater kan verwarmen, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je weet hoe je het zwembadwater op een slimme manier kunt verwarmen zonder dat je warmte binnen een korte tijd verloren gaat. Je dient je goed te verdiepen in de manieren waarop de verschillende verwarmingselementen werken. Op deze manier weet je precies hoe je efficiënt om kan gaan met de elementen.

Ook dien je goed rekening te houden met het feit dat water snel kan afkoelen, maar ook een lange tijd nodig heeft om warm te worden. Dit dient op een efficiënte manier te gebeuren. Denk er bijvoorbeeld aan dat je de warmte in het zwembad zo lang mogelijk in stand houdt. Dit doe je door gebruik te maken van een afdekzeil. Met een afdekzeil zorg je er niet alleen voor dat vuil buiten het zwembad wordt gehouden, maar ook dat de temperatuur constant blijft. Je hebt verschillende soorten afdekzeilen te koop, in verschillende maten en bijpassende kleuren. 

Een andere tip waarmee je rekening kunt houden is dat je ervoor dient te zorgen dat het zwembadwater op een constante temperatuur moet worden gehouden. Dit doe je door een gewenste temperatuur in te stellen en het water op deze temperatuur te laten reguleren. Vele mensen maken de fout om het water in één keer met een hoge temperatuur te verwarmen. Dit kost niet alleen heel veel tijd, maar er komt ook heel veel energie bij kijken om de gewenste temperatuur te behalen. Water koelt snel af. Zorg er dus voor dat je goed afmeet welke temperatuur het meeste geschikt voor jou is zodat je de temperatuur van het zwemwater constant kunt houden.

De plaatsing van het zwembad is ook een heel belangrijk punt. Het is namelijk logisch dat als je je zwembad op een koude plaats in de schaduw plaatst, je er vaker voor moet zorgen dat het water verwarmt moet worden. Je kunt ervoor kiezen om een zwembad in de zon te plaatsen zodat de zonnestralen direct op het water terecht komen en op deze manier er ook voor zorgen dat het water aangenaam aanvoelt. Een ander voordeel hiervan is dat de warmte ook goed blijft als je gebruik maakt van een afdekzeil. Als je het afdekzeil plaatst en de zonnestralen schijnen erop, dan zal de warmte vrijkomen onder het zeil. Probeer een zwembad ook altijd uit de wind te plaatsen zodat je comfortabel kan genieten van het lekkere warme water.

Klantenservice
[email protected]
Stel je vraag via de Livechat of stuur een mail naar [email protected]