Zwembad opzetten

Hoe werkt een zwembad warmtepomp?

Het is heerlijk om in een warme zomer te kunnen afkoelen in een zwembad, waarbij je kunt genieten van het verkoelende water en de zachte stroming langs je lichaam. Echter, het kan ook voorkomen dat de omgeving van het zwembad kouder is en dat het heldere water verwarmd moet worden. Dit is mogelijk door het plaatsen van een warmtepomp.

Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht om energie en warmte te creëren, wat door de warmtepomp in het water wordt gepompt. Zodoende wordt het zwembadwater verwarmd, waardoor jij er het hele jaar gebruik van kunt maken. Wat doet een warmtepomp precies, welke verschillende soorten zijn er, wat heb je nodig voor jouw zwembad en hoe zit het met het verbruik en de kosten?

Wat doet een warmtepomp eigenlijk precies?

In principe werkt een warmtepomp als een soort omgekeerde koelkast. In plaats van het afvoeren van warmte zorgt een warmtepomp er namelijk voor dat warmte van buiten naar binnen wordt geleid. Deze techniek wordt op diverse situaties toegepast, zoals voor het verwarmen van huizen en zwembaden. Het apparaat werkt op elektriciteit en maakt daarbij gebruik van de warmte die al aanwezig is in een bron.

De aanwezige warmte wordt als energie gebruikt om een nog grotere hoeveelheid warmte op te wekken. Dit scheelt weer elektriciteit. Door middel van diverse natuurkundige principes, waaronder condenseren en verdampen, wordt de warme lucht aangedreven. Door bijvoorbeeld een vloeistof te verdampen, wordt warmte opgenomen in de warmtepomp wat vervolgens weer vrijgegeven wordt door de vloeistof te condenseren. Gedurende deze overdracht van warmte worden natuurlijke bronnen gebruikt, zoals aarde, buitenlucht of een waterbron.

De vloeistof die voor dit proces wordt gebruikt, moet een erg laag kookpunt hebben en wordt daarom ook wel een koudemiddel genoemd. Het kookt bij lage temperaturen, zelfs wanneer het buiten vriest. Wanneer dit koudemiddel langs een natuurlijke bron geleid wordt, gaat het koken en verdampen tot een gasvorm. De gasvorm wordt met een compressor onder een hoge druk gezet, wat leidt tot een verhoging van de temperatuur. In een volgende stap wordt het weer omgezet in een vloeistof, waarbij opgeslagen warmte vrijkomt. Deze warmte kan gebruikt worden voor de uiteindelijke verwarming van het water.

Verschillende soorten warmtepompen

Warmtepompen zorgen er dus voor dat warmte van een natuurlijke bron wordt opgenomen, vergroot en afgegeven. Dit kan op verschillende manieren, waardoor er dus ook verschillende soorten warmtepompen voor je zwembad te verkrijgen zijn. Een aantal opties in systemen zijn als volgt;

#1 – Elektrische zwembad warmtepomp

Een eerste applicatie betreft een elektrische zwembad warmtepomp. Het is de meest effectieve manier om het water op de gewenste temperatuur te krijgen en ze zijn tevens energiezuinig. Warm gas wordt hierbij uit de buitenlucht in een compressor gepompt, waardoor de warmte toeneemt en heet gas in het zwembadwater kan circuleren. Zo wordt de warmte overgedragen aan het water.

De warmtepomp werkt het meest efficiënt wanneer de temperatuur van de buitenlucht niet lager dan vijftien graden Celsius is. Er wordt overigens meer energie gebruikt wanneer de buitenlucht kouder is. Wanneer je in Nederland dus je zwembad in de winter wilt verwarmen, is een elektrische zwembad warmtepomp niet de beste optie. Ook is het belangrijk dat je een pomp van een goede kwaliteit koopt, zodat het apparaat niet snel kapot gaat.

#2 – Step inverter warmtepomp

Pompen die gebruikmaken van de step inverter techniek zijn vaak duurder dan algemene warmtepompen. Echter, op de lange termijn bieden ze wel een meerwaarde, aangezien de stroomkosten wel 50 procent lager kunnen zijn. De capaciteit van een pomp is altijd afhankelijk van de energievraag. Wat ook een voordeel is van deze pomp is zijn lage geluidsniveau. Daarentegen is de step inverter warmtepomp niet zo energiezuinig als de full inverter warmtepomp.

#3 – Full inverter warmtepomp

De full inverter warmtepomp heeft alle kwaliteiten dat een step inverter model ook heeft, waaraan toegevoegd kan worden dat ze uiterst energiezuinig zijn. Deze pompen hebben gemiddeld 50 tot 60 procent minder energiekosten en zijn tevens tot tien keer stiller dan algemene warmtepompen.

#4 – Lucht/water warmtepomp

Tot slot is er nog de lucht/water warmtepomp, welke zelfs als het vriest nog warmte aan de buitenlucht kan onttrekken. Warmtepompen van deze soort kunnen probleemloos blijven functioneren bij een temperatuur onder het vriespunt. Een lucht/water warmtepomp bevat altijd een buiten- en binnendeel. Het buitendeel moet energie aan de buitenlucht onttrekken en dit verwarmen in de warmtepomp. Via het koudemiddel wordt warmte vervoerd naar het binnendeel om voor verwarming te zorgen.

De werking van een zwembad warmtepomp

Wanneer je je zwembad wilt verwarmen met een warmtepomp moet dit wel goed samengaan met de andere apparaten die hierbij betrokken zijn. Het is bijvoorbeeld essentieel om het zwembad af te dekken als je het niet gebruikt. De warmte die afgegeven wordt, moet immers wel in het water blijven en door het zwembad af te dekken, heeft de warmtepomp minder energie nodig om de juiste temperatuur te behouden. Je kunt diverse soorten afdekkingen kiezen, maar een lamellendek, zomerzeil of zwembadoverkapping wordt het meest gebruikt.

Daarnaast werkt een warmtepomp in een zwembad met een ventilator. Dit onderdeel vangt de warmte op uit de buitenlucht, wat bijvoorbeeld door de zon is verwarmd, en circuleert het vervolgens door een spiraal van de verdamper. Door middel van het vloeibare koelmiddel in de spiraal van de verdamper wordt de warmte geabsorbeerd en getransformeerd in een gasvorm.

Het warme gas dat hierbij wordt geproduceerd gaat naar de compressor en wordt heet gas. De warmtepomp zorgt er vervolgens voor dat het water in het zwembad via de warmtewisselaar stroomt. Het water loopt hierbij door een filter heen. Doordat het gas en het water tegelijk door de warmtewisselaar stromen, wordt het water verwarmd. Hierbij wordt het water drie tot vijf graden Celsius verwarmd, waarna het terug in het zwembad stroomt. Vervolgens kan het proces weer opnieuw beginnen.

Hoe weet ik welke warmtepomp geschikt is voor mijn zwembad?

Wanneer je een warmtepomp voor je zwembad gaat kopen, moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Budget: Allereerst zijn er allerlei soorten warmtepompen en het is verstandig om voor jezelf een budget vast te stellen.
  • Inhoud van het zwembad: De grootte van het zwembad bepaalt hoeveel vermogen de pomp moet hebben.
  • COP-waarde: Dit geeft de verhouding tussen de energie die nodig is weer om energie uit de omgeving te kunnen onttrekken. Hoe hoger het cijfer, hoe zuiniger de warmtepomp is.
  • Sterkte van de filterpomp: Ook dit houdt verband met hoe krachtig het model moet zijn.

Op de productpagina’s van onze warmtepompen vind je alle benodigde informatie om een juiste keuze te maken. Bij alle warmtepompen vermelden we de COP-waarde, voor welke maximale zwembadinhoud de pomp geschikt is en hoe sterk je filterpomp minimaal moet zijn.  

Het verbruik en de kosten

Een warmtepomp gaat gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee en je hebt al een zwembad warmtepomp vanaf zo’n 500 euro. De verbruikskosten van je warmtepomp zijn uiteraard afhankelijk van veel factoren, zoals de grootte van het te verwarmen zwembad, de omgevingstemperatuur en de temperatuur die je instelt.

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]