Zwembad opzetten

Zwembad onderhouden? Zo doe je dat!

Een eigen zwembad in je tuin is natuurlijk heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Het brengt verkoeling, ontspanning en plezier. Maar om de hele zomer goed te kunnen genieten van je zwembad zal je meer inspanning moeten leveren dan enkel alleen het zwembad vullen met water. Je wilt natuurlijk graag zwemmen in fris en helder water. Het is daarom erg belangrijk om je zwembad goed te onderhouden. In dit artikel leggen wij je uit hoe je het beste je zwembad kunt onderhouden.

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Bestseller!

Leren je zwembad perfect te onderhouden?

Kom alles te weten over het perfect onderhoud van je zwembad. Leer je zwembadwater te onderhouden zoals de professionals en bespaar geld op je onderhoudsproducten.

Geschreven door experts
Bespaar op onderhoudskosten
Doseerschema voor chloor
 Praktische uitleg
Meer dan 35 bladzijde

Stap 1. Zorg voor circulatie

Zorg ervoor dat er beweging in je zwemwater zit. Wanneer zwemwater stilstaat is het een prettige omgeving voor algen, bacteriën en schimmels om zich te ontwikkelen. Om dit tegen te gaan zal je een zwembadpomp moeten aansluiten op je zwembad. Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in je zwembad rond wordt gepompt. Zo’n pomp zorgt er gelijk ook voor dat vuil uit het water wordt gefilterd. Het is belangrijk dat het water zeker 2 keer per dag rond wordt gepompt. Hoe lang dit duurt hangt af van de inhoud van je zwembad, maar zal gemiddeld zo’n 5 uur per volledige circulatie duren. 

In de meeste gevallen wordt er bij je zwembad een zwembadpomp meegeleverd. Bij een aantal goedkopere modellen is dit echter niet het geval. Op de productpagina’s van onze opzetzwembaden wordt altijd aangegeven of er een zwembadpomp wordt meegeleverd of niet. 

Chloorgehalte en pH-waarde

Het kraanwater waarmee je het zwembad hebt gevuld blijft helaas niet vanzelf zo helder als in het begin. Om je zwemwater fris te houden zal je goed het chloorgehalte en de pH-waarde van het water in de gaten moeten houden. Wanneer je deze twee waarden goed in de gaten houdt en ervoor zorgt dat ze binnen de richtlijnen blijven dan zal je veel langer van je zwemwater kunnen genieten.

Heb je net een nieuw zwembad gekocht of heb je net je zwembad weer opgezet? Maak dan gebruik van een starterspakket. Dit pakket bestaat uit alle benodigdheden om je zwemwater in goeie conditie te brengen. Doorloop vervolgens het onderstaande stappenplan voor betrouwbaar en schoon zwemwater.

Stap 1: Meten van het chloorgehalte en de pH-waarde

De eerste stap is altijd het meten van deze twee waarden. Dit kan je eenvoudig doen door gebruik te maken van teststrips of elektronische meters. Zorg ervoor dat je direct na het vullen van je zwembad de pH-waarde en chloorgehalte opmeet en doe dit vervolgens minstens 2 keer per week.

De pH-waarde geeft aan wat de zuurgraad van je zwemwater is. Hoe lager dit cijfer, hoe zuurder het water en hoe beter desinfecterend. Echter moet de zuurgraad niet te laag liggen, want dat is niet gezond voor je huid. De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen de 7.2 en 7.6. Deze waarde is niet alleen voor belang voor de mens, maar ook voor het chloor. Om chloor goed zijn werk te laten doen is een goede pH-waarde van groot belang. Om een goede waterkwaliteit te behouden zal het water vervolgens een chloorgehalte tussen de 2 en 3 ppm moeten hebben. 

Stap 2: Corrigeer de waarden

Wanneer het chloorgehalte en de pH-waarde afwijken van de richtlijnen zal je deze moeten corrigeren. Hier zijn verschillende producten voor te verkrijgen. Maak gebruik van chloortabletten om het chloorgehalte in je water te verhogen. Gebruik hier wel altijd een chloordrijver bij. 

Is de pH-waarde te hoog? Maak dan gebruik van pH-minus. Heeft het water een te lage pH-waarde? Maak dan gebruik van pH-plus

3. Gebruik een skimmer

Filter grof vuil uit je zwembadwater met behulp van een skimmer. Een skimmer wordt aan het wateroppervlakte gemonteerd en wordt aangesloten op de zwembadpomp. Grof vuil zoals takjes, blaadjes en insecten worden hierdoor in de skimmer gezogen. Hierdoor zal dit vuil niet naar de bodem kunnen zinken om daar vast te kunnen koeken aan het zwembad.

4. Gebruik een zwembad stofzuiger

Met circulatie van je zwemwater en het gebruik van chemicaliën alleen ben je er helaas nog niet. Vaak blijven er nog vuiltjes in je zwembad liggen die ook niet worden meegenomen in het filteren van het water. Deze drijven vaak naar de bodem van het zwembad en kunnen hier gaan vastkoeken. Bacteriën vinden dit fijne plekjes om zichzelf te ontwikkelen. Door gebruik te maken van een zwembad stofzuiger kan je de bodem en eventueel de wanden van je zwembad reinigen. Mocht je hier zelf geen omkijken naar willen hebben, dan kan je ook een zwembadrobot overwegen.

 Gratis verzending boven €50,-

 14 dagen bedenktijd

 Deskundige klantenservice 

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]