Welke warmtepomp moet ik kiezen voor mijn zwembad?
Heb je een zwembad buiten in de tuin staan waar je optimaal gebruik van wilt maken? Dan is het onmisbaar om een goede warmtepomp aan te schaffen om het zwemwater op lekkere lichaamstemperatuur te brengen voor zowel de vaak minder zonnige lentedagen alsmede de warmere zomerdagen. Maar waar je moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een warmtepomp? Je wilt immers niet zomaar een pomp kopen. Maar hoe kies je nou de juiste warmtepomp voor je zwembad uit? Wij vertellen het je!
De aanschaf van een warmtepomp
Bij de aanschaf van een warmtepomp, is het goed rekening te houden met het energieverbruik. Je wilt immers een niet al te hoge energierekening hebben. Naast de pomp, is het ook mogelijk om gebruik te maken van andere energiebronnen, hierbij denkend aan zonnepanelen of een zonneboiler. Toch staat de aanschaf van een warmtepomp op nummer 1 als het gaat om zuinigheid. Het brengt vaak 4x meer energie op dan de overige mogelijk te gebruiken energiebronnen en bij de pomp heb je vaak maar 25 procent van de opgewekte energie nodig die je opwekt. Zo kun je op minder zonnige dagen ook lekker genieten van een verwarmd zwembad.
Bij de aanschaf moet je ook letten op de verwarmingscapaciteit en de COP waarde. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe harder de pomp moet werken om het zwembad te kunnen verwarmen. Is het buiten erg warm en gaan de temperaturen richting de 30 graden, dan zal de capaciteit van verwarmen hoger zijn dan bij een lagere temperatuur, de warmtepomp kan zo namelijk meer energie omzetten in warmte. Wil je zwemmen in het voor- en naseizoen, dan moet je kijken naar een verwarmingscapaciteit bij 15 graden. Ook moet gelet worden op de COP waarde. Dit geeft aan hoe efficiënt de pomp met energie omgaat. Hoe hoger de waarde, hoe zuiniger de pomp is met het energieverbruik.
Het vermogen van je warmtepomp
Afhankelijk van de hoeveelheid water dat je in het zwembad hebt om op te warmen, meet je het vermogen dat de warmtepomp moet hebben. Een handige berekening is dat je ongeveer 1 kW nodig hebt om 1000 liter water te verwarmen met 1 graden. Aan de hand van deze berekening, weet je ongeveer hoeveel kW de warmtepomp moet opwekken. Afhankelijk van de hoeveelheid kW dat de pomp op kan wekken, geldt hier ook het aantal uren voor dat het bevat om op te warmen.
Stel je hebt een pomp van 10 kW, dan heeft het 10 uur nodig om het zwembad op te warmen. Vaak is het aanschaffen van een pomp met 5kW al wel voldoende om je zwembad goed op te warmen naar wens.
Het verbruik
Hoeveel je aan energie verbruikt is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en hoelang deze pomp zijn werk moet doen. Als je een hogere temperatuur wilt hebben van het zwembadwater, dan ga je een hoger verbruik hebben van de pomp. Als je weet wat het vermogen van de pomp is en de COP waarde, dan kun je het verbruik berekenen door het vermogen te delen met de COP waarde. Het verbruik houdt je dan over uit de berekening die je hebt gemaakt en kun je dan weer vermenigvuldigen met het aantal uren dat de pomp zijn werk moet doen. Zo kun je ongeveer je verbruik inzichtelijk maken. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je verlies aan warmte gaat krijgen aan het oppervlakte van het water. Dit is te voorkomen door het zwembad na gebruik af te dekken met een afdekzeil, om zijn warmte te behouden. Het handigste is om hierbij gebruik te maken van een geautomatiseerd afdekzeil voor optimale afdekking.
Geluid, luchtuitlaat en installatie van de warmtepomp
Bij de aanschaf van een pomp is het ook raadzaam na te gaan hoeveel geluid het maakt, hoe minder hoe beter natuurlijk. Het geluidsniveau wordt altijd uitgedrukt in decibellen. Je hebt al pompen van 30 decibel. Wat betreft e luchtuitlaat kun je denken aan een horizontale en een verticale uitlaat. Bij een horizontale uitlaat wordt koude lucht via de zijkant van de pomp uitgelaten. Bij een verticale is sprake van koude lucht uitlaten via de bovenkant. Ideaal als je dus weinig ruimte hebt voor het plaatsen van de pomp. De installatie van een warmtepomp wordt altijd door middel van een zogeheten bypass kit aangesloten.
Het onderhouden van je warmtepomp
Uiteraard zal de warmtepomp goed onderhouden moeten worden. Jaarlijks onderhoud wordt hierbij aangehouden. Bij deze onderhoudsbeurt wordt de compressor van de pomp bekeken en of de pomp nog aan alle vereisten voldoet qua opwekking energiebronnen. Door dit jaarlijkse onderhoud, ben je verzekerd op langere levensduur van de aangeschafte pomp en dat je het de juiste energie opwekt waar hij voor gekocht is.
Kortom, zit je eraan te denken een warmtepomp aan te schaffen, let dan goed op bovenstaande punten die belangrijk zijn om de juiste pomp in huis te halen dat het water goed weet te verwarmen en energiezuinig is.