Zwembad opruimen? Zo doe je dat!
Je hebt er vanaf het voorjaar plezier van gehad en je hebt er een heerlijke zomer mee beleefd. Maar nu is het tijd om je zwembad op te bergen voor de winter. Als je de moeite neemt om je opzetzwembad netjes op te bergen voor de wintermaanden, heb je er jarenlang plezier van. Hier volgt een beschrijving van hoe je het best te werk kunt gaan om je zwembad winterklaar op te bergen, zodat je hem in het voorjaar probleemloos weer op kunt zetten. Hoe netter je dit doet, hoe langer je plezier zult blijven beleven aan je opzetzwembad.
Wanneer is het tijd om mijn opzetzwembad op te ruimen?
Als het weer wat frisser wordt en het najaar dient zich aan, dan is het wellicht tijd om je zwembad op te bergen voor de winter. Je zou je zwembad in de winter wel buiten kunnen laten staan, maar dan moet je wel voorzorgsmaatregelen nemen. En de kans bestaat dat je opzetzwembad ondanks je voorzorgsmaatregelen toch beschadigd raakt als je hem niet opruimt voor de winter.
We raden dus af om je zwembad te laten staan in de winter, omdat je problemen kunt krijgen door temperaturen onder de 5 graden. De garantie vervalt bij lagere temperaturen dan 5 graden omdat de kans op schade dan groot is. Let goed op het weer voordat je begint met je zwembad op te ruimen; wacht niet te lang zodat het te koud of nat wordt. Je zwembad reinigen bij koud en nat weer is geen pretje. Als er een periode is dat het een graad of 16 is en de weersverwachting zegt dat het een paar dagen droog blijft, kun je het best beginnen.
Stap 1: Laat je zwembad leeglopen
Allereerst moet het zwembad leeg worden gemaakt. Als je dit goed voorbereidt, is het niet zoveel werk. Zorg allereerst dat je het losse vuil zoals bladeren en andere zaken uit het water vist. Gebruik een schepnet en doe het aval in je afvalbak. Als je eerst netjes filtert en uitschept, dan verstopt je leiding minder snel bij het laten leeg lopen.
Je kunt je zwembad op twee manier laten leeglopen;
Optie 1: Je neemt een tuinslang en legt een kant van de slang op de bodem van je zwembad. Dat wordt de ingang waar zo meteen het water doorheen stroomt. Je kunt de slang op de bodem van je zwembad iets verzwaren zodat hij goed blijft liggen. Zorg wel dat je niet je vinyl beschadigt. Vervolgens zuig je aan de andere kant van je lijn totdat er water uitkomt. Zorg dat het uiteinde waar het water uit moet komen lager ligt dan de boden van je zwembad, anders werkt dit systeem niet. Je kunt meerdere tuinslangen tegelijk laten stromen en zodoende het proces van het leeglopen versnellen.
Optie 2: Het kan zijn dat de bodem van je zwembad iets lager ligt dan de tuin. Dan werkt het systeem beschreven bij punt 1 niet. Koop of huur een zwembadpomp of een dompelpompje. Deze hebben vaak een grotere diameter en kan sneller werken dan een tuinslang.
Als je je zwembad hebt gevuld met gewoon water, kun je dat zonder problemen in je tuin laten lopen. Dan moet je wel een goede drainage hebben zodat je geen plassen krijgt en je water netjes wegloopt. Als je chloor hebt gebruikt in je zwembad wordt het een ander verhaal. Chloor doodt bacteriën, schimmels en eencelligen. Laat je water met chloor je tuin inlopen, dan is de kans groot dat je gras, je planten en je bomen dood gaan van dat water. Sterker nog, het is zelfs illegaal om je chloor houdend water je tuin in te laten lopen. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen!
Hoe ga je dan te werk? Als je water chloor bevat en/of PH middelen, moet je het via het riool afvoeren. In je tuin is vaak een putje dat is aangesloten op het riool. Gebruik anders je toilet of je keukenafvoer om het water af te voeren.
Stap 2: Maak je opzetwembad schoon
Ontkoppel de toevoer van het water en maak de connector schoon. Dit is een belangrijke stap in het proces van het opbergen van je zwembad. Als hij eenmaal helemaal leeg is, zorg dan dat je hem heel goed schoonmaakt. Doe dit op een droge dag zodat de regen de boel niet kan natmaken. Koop een speciale reiniger voor je opzetzwembad en sop je hele bad af. Door een speciaal middel te gebruiken voorkom je beschadigingen en zal je bad jaren meegaan als je er netjes mee omgaat. Zowel de binnenkant als de buitenkant moeten dus goed gesopt worden met een zachte spons. De binnenkant kan wat vettig zijn, dus zorg ervoor dat hij echt helemaal goed ontvet is.
Vervolgens is het belangrijk dat je het zwembad heel goed droogt. Droog je bad helemaal met de hand af. Regent het, wacht dan een dag en droog je bad met bijvoorbeeld oude zachte handdoeken.
Stap 3: Vouw de liner van je zwembad op
Het is, zoals gezegd, erg belangrijk dat het bad helemaal droog is. De bekleding van je bad, oftewel de liner, moet ook kurkdroog zijn. Je hebt het langst plezier van je bad als je hier echt aandacht aan besteedt. Als je dit niet goed doet, heb je de kans dat je in het voorjaar toch last hebt van schimmel door achtergebleven vocht. Ook kan je liner scheuren door achtergebleven vocht en vet.
Vouw je liner netjes op. Je kunt wat talkpoeder tussen de liner zodat hij niet kan vastplakken. Zit hij vastgeplakt, dan loop je de kans dat hij scheurt als je hem tevoorschijn haalt in het voorjaar. Met talkpoeder kun je dat voorkomen.
Stap 4: Berg je zwembad op
Het allerbeste kan je zwembad opgeborgen worden op een plek waar het niet vriest. Dat zou bijvoorbeeld een ruimte binnenshuis kunnen zijn. Je zou hem bijvoorbeeld onder een bed of op zolder kunnen bewaren. Je kunt hem ook in de schuur of garage laten liggen, maar als er strenge vorst komt, loop je dan misschien de kans dat het te koud wordt. Je kunt hem dus beter niet op een plek met een hoge luchtvochtigheid opbergen, want dan kan alsnog schimmel ontstaan. Berg hem niet op in een kartonnen doos, maar wel in een plastic zak. Met een kartonnen doos maak je kans dat de boel aan elkaar gaat plakken.
Al je de bovenstaande aanwijzingen opvolgt, herhaal ze dan iedere winter. Op die manier zal je jarenlang plezier hebben van je opzetzwembad. Geniet van de winter en tot volgend jaar!
Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]