Zwembad opzetten

Zwembad opzetten in de tuin? Zo doe je dat!

Een zwembad in de tuin is heerlijk. In de warme zomermaanden kun je er lekker in afkoelen en, als het ware, genieten van een vakantie in je eigen tuin. Er is keuze uit diverse soorten tijdelijke zwembaden in verschillende prijsklassen. Een opblaasbad is de meest eenvoudige en voordeligste optie, een stevig opzetzwembad is een alternatief als je iets beters en groters wilt maar niet aan een vast zwembad wilt of kunt. Een opzetzwembad met frame kun je het aan het einde van het seizoen weer gewoon opbergen en opslaan in de schuur. Maar het opzetten van een zwembad heb je niet zomaar gedaan. Gelukkig hebben wij jaren ervaring en delen wij graag onze tips met jullie. Zo zet je dit voorjaar simpel je zwembad op in je tuin.

Kies de juiste plek om het zwembad op te zetten

Het is dus een fijne aanvulling op je huis als je houdt van water en buiten zijn. Zorg er wel voor dat je het op de juiste manier opzet. Je weet dan zeker dat je er de hele zomer plezier van zult hebben en niet tussentijds met problemen te maken krijgt omdat de plek verkeerd gekozen is. Hieronder geven we je alle informatie over het opzetten van je zwembad in de tuin.

Wanneer moet ik mijn zwembad opzetten?

Na de zomer maak je het zwembad schoon en berg je het op. Wanneer in het jaar is het beste moment om je zwembad weer op te zetten? Begin op tijd met het opzetten van je zwembad. Een droge dag in de maand april is hier een goed moment voor. Als je in het voorjaar begint heb je alle tijd om alles te controleren en eventueel onderdelen bij te bestellen. Er kan altijd iets ontbreken of kapot zijn, dus het is prettig om even rustig de tijd te nemen voor een check. Het zou natuurlijk niet leuk zijn als je er pas bij prachtig zwemweer achter komt dat er iets niet in orde is en de zwemplannen niet door kunnen gaan.

De beste plek om je zwembad op te zetten

Als je zwembad eenmaal staat kun je het niet meer gemakkelijk van zijn plek krijgen. Het is dan ook zaak om goed na te denken over de juiste positie.
De ideale plek is de plek waar de meeste warmte van de zon in het water komt. Ook al heb je een verwarmd zwembad, je kunt veel energie besparen als de zon het water opwarmt. Door de juiste plek te kiezen kun je je zwembad optimaal verwarmen.

Als je de ruimte hebt om te kiezen, zet het zwembad dan niet onder bomen of bij struiken. Dit is niet alleen vanwege de schaduw maar ook vanwege bladeren, takjes en beestjes die in het water zullen vallen en en zorgen voor vervuiling. Het schoonhouden van het water is één van de meest arbeidsintensieve werkjes, dus alles wat je qua schoonmaak kunt voorkomen is meegenomen. Een plekje zonder bomen of struiken is dus te verkiezen boven een schaduwrijke plek onder het groen.

Zorg dat je altijd zicht hebt op je zwembad

Heb je kleine kinderen of komen er kinderen van anderen zwemmen? Dan is veiligheid een belangrijk punt. Zorg er dan voor dat je altijd een zo goed mogelijk zicht hebt op het zwembad. Kinderen zijn onvoorspelbaar en water gevaarlijk en je moet dus altijd kunnen zien wat er in en rond het zwembad gebeurt.

Plaats je zwembad op een goede ondergrond

Het is van belang dat je zwembad op de juiste ondergrond staat. Dat wil zeggen: de ondergrond dient vlak en glad te zijn. Zand of gazon is een prima ondergrond. Als de bodem niet waterpas is, los dit dan eerst op, zodat het bad niet scheef komt te staan. De oppervlakte van de bodem moet vlak zijn en geen scherpe stenen of andere uitsteeksels bevatten. De bodem van een zwembad is weliswaar stevig maar niet berekend op het continu in aanraking komen met scherpe voorwerpen. Het laatste wat je wilt is een lekkage, al zijn er uiteraard middelen om een lek op te sporen en te repareren.

Tips voor het opzetten van je zwembad

We zullen hieronder de belangrijkste tips voor het opzetten van je zwembad nog even op een rijtje zetten, aangevuld met een aantal extra adviezen:

  • Check of alle onderdelen er zijn en werken
  • Egaliseer de ondergrond en maak deze waterpas
  • Kies een locatie in de zon
  • Zorg dat er zo min mogelijk bladeren in het water kunnen vallen
  • Zijn er kleine kinderen? Kies een locatie waar je goed zicht op het zwembad hebt
  • Kies een formaat zwembad dat past bij de grootte van de tuin. Een te groot zwembad is een sta-in-de-weg als het weer niet goed is. Een te klein badje is ook zonde.

Kortom..

Een zwembad geeft in de zomer veel plezier voor jong en oud en wordt door de meeste mensen ervaren als een echte luxe. Bij een juiste keuze qua type en grootte en bij een goed onderhoud is het een aanwinst waar je vele jaren van kunt genieten. Bedenk vooraf waar het zwembad het beste opgezet kan worden en kies voor permanent of tijdelijk bad, afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is in de tuin.

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]