Zwembad opzetten

Een zwembad in de tuin, wat heb ik nodig?

Een zwembad in de tuin, wat is er heerlijker dan dat in de zomer? Lekker plonzen als het mooi weer is, alleen of met de hele familie. Als je erover denkt om een opzetzwembad aan te schaffen dan vraag je je misschien af wat er allemaal bij komt kijken. Het is goed om van te voren uit te zoeken wat je allemaal nodig hebt behalve het zwembad zelf. Want hoe fijn het ook is om een opzetzwembad hebben, er komt wel wat meer bij kijken dan alleen het opzetten en weer afbreken van het zwembad. We leggen je het in dit artikel graag allemaal uit!

In de basis heb je het volgende nodig

Een zwembad bevat niet alleen water maar moet ook chemicaliën bevatten om het water zuiver te houden. Natuurlijk zijn deze chemicaliën veilig als je ze op de juiste manier gebruikt. Het bekendste middel om het water schoon te houden is chloor. Let goed op de juiste dosering en je zult lange tijd plezier hebben van schoon water.

Hierbij is ook een filterpomp nodig. De filterpomp zorgt ervoor dat vaste deeltjes uit het water afgezogen worden en niet terugkomen in het zwemwater. Dit voorkomt vervuiling door bijvoorbeeld rottende bladdeeltjes, insecten en andere verontreinigingen die nu eenmaal onvermijdelijk in het water terechtkomen. Daarnaast zorgt een filterpomp ook voor voldoende beweging in het water. Dit remt de vorming van algen.

Tot slot is het van groot belang om een goede ondergrond te hebben. Het zwembad moet vlak kunnen staan en niet beschadigen. Als ondergrond kun je eventueel speciale zwembad tegels kopen.

Samenvattend heb je dus het volgende nodig;

  • Een opzetzwembad
  • Een filterpomp
  • Zwembad chemicalien (waaronder chloor)
  • Een goede ondergrond

Het kiezen van een opzetzwembad

De belangrijkste keuze is de keuze voor het opzetzwembad. Er zijn verschillende soorten opzetzwembaden. Je kunt kiezen voor een metalen opzetzwembad. Ook zijn er baden die geheel uit hout vervaardigd zijn en verder zwembaden van kunststof, waarbij de bekuiping van kunststof is en de steunen van metaal. Tot slot bestaan er zwembaden die vervaardigd zijn uit een zeecontainer. Het zal duidelijk zijn dat die laatste variant een permanent zwembad is omdat deze niet kan worden afgebroken.

Een rond zwembad neemt relatief veel plaats in maar verder is het een kwestie van persoonlijke smaak. Zoek je de voordeligste oplossing? Dan is een zwembad van kunststof de beste keuze. Deze zwembaden zijn licht, voordelig en gemakkelijk op te zetten en af te breken. Houten opzetzwembaden zien er prachtig uit en ze zijn stevig. De binnenkant is met kunststof afgewerkt. Er bestaan ook metalen opzetbaden die kunnen worden afgebroken. Het bad bestaat dan uit metalen wanden, al dan niet in een buizenframe. De binnenzijde is ook weer afgewerkt met kunststoffolie.

Waarom je een filterpomp nodig hebt

Zoals gezegd moet je het water schoon houden door middel van enerzijds chemicaliën en anderzijds een filterpomp. Filterpompen zijn er in twee soorten. Je kunt kiezen voor een cartridge of voor een zandfilter. Beide filters werken goed om het zwembadwater in beweging te houden en te zuiveren.

Het verschil tussen beide pompen is het volgende: de pomp met een zandfilter kan zelfs de kleinste vuildeeltjes uit het water zuiveren. Alles wat groter is dan een zandkorrel wordt door deze pomp tegengehouden. Maar ook een pomp met een cartridge is heel geschikt en hij is zeer eenvoudig het het gebruik.

Beide pompen moet je liefst altijd aan laten staan, ook ‘s nachts. Een filterpomp is overigens niet alleen noodzakelijk om vuildeeltjes te filteren, bijna nog belangrijker is het dat de pomp het water in beweging houdt. Daardoor wordt de aangroei van algen, bacteriën en schimmels tegengegaan.

Heb je vragen over de keuze van de pomp of over andere onderdelen van je zwembad neem dan gerust contact met ons op We helpen je graag verder.

Je zwembad onderhouden met chemicaliën

Zoals gezegd heb je chemicaliën nodig in je zwembad. Waarom is dit nodig? Zonder chemicaliën kan het water vuil raken en onveilig worden om in te zwemmen. Een veelvoorkomend probleem bij slecht onderhouden zwembaden is de groei van algen. Hierdoor slaat het water helemaal groen uit en wordt het zwembad erg glibberig.

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je zwembad? Lees dan ons artikel over zwembad onderhoud eens door.

Waarom is een goede ondergrond belangrijk?

Als je zwembad maar een paar dagen blijft staan kun je het gerust op het gras zetten. Blijft het zwembad langer staan, dan zal het gazon het niet overleven. Kunstgras kan uiteraard wel tegen de belasting van een zwembad dat langer blijft staan.

Toch is het het beste om een grondzeil neer te leggen. Hiermee voorkom je dat de bodem van het zwembad beschadigd of zelfs lek raakt door steentjes of andere scherpe voorwerpen. Er bestaan ook speciale rubberen zwembad tegels die het bad nog beter beschermen. Het voordeel hiervan is ook dat er minder vuil via de voeten in het zwemwater terechtkomt. De tegels moeten dan natuurlijk wel ruimschoots onder het zwembad uitsteken.

Kortom..

Naast het zwembad zelf heb je voornamelijk producten nodig om je zwembad goed te onderhouden. Je wilt natuurlijk niet tijdens de zomer het water uit je zwembad moeten vervangen. Zeker niet wanneer je een van de grotere opzetzwembaden hebt staan. 

Daarnaast kan je natuurlijk nog kiezen voor accessoires zoals een warmtepomp of een overkapping voor je zwembad. Zo kan je zelf met minder mooi weer genieten van een duik in het water.

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]