Home » Zwembad winterklaar maken

Zwembad winterklaar maken

Er is weinig lekkerder dan een frisse duik in je eigen zwembad. Helemaal als de temperaturen stijgen, koel je af in het water. Ook kinderen weten zich vaak prima hele middagen te vermaken in een opzetzwembad in je eigen achtertuin. Om te genieten van de zomer hoef je in principe nergens naartoe! Maar je dient je opzetzwembad wel winterklaar te maken wanneer de temperaturen weer dalen. Hoe? Dat lees je hier.

Het winterklaar maken van je zwembad

Na een heerlijke zomer te hebben genoten van je zwembad, is het rond de herfst echt tijd: je wil je zwembad winterklaar maken. Op die manier hou je de kwaliteit van je zwembad optimaal en kun je er vele jaren van genieten. Wanneer je een opzetzwembad hebt, adviseren wij je om het zwembad leeg te laten lopen. Vervolgens kun je de wanden en de liner met een zachte borstel en speciale reiniger goed reinigen, om het zwembad vervolgens op een droge plek op te bergen. Zo weet je zeker dat winterse invloeden geen invloed hebben op de kwaliteit van je zwembad. Het wordt afgeraden om je opzetzwembad buiten te laten staan zodra de temperatuur lager komt dan 5°C. Regen en vorst hebben een negatieve invloed op de liner en het frame van je zwembad en je loopt de kans om schade op te lopen. En dat is natuurlijk zonde!

Heb je weinig ruimte om het zwembad op te bergen en wil je het daarom toch in de winter buiten laten staan? Dat kan, laat dan wel het water eruit lopen en reinig de liner en de wanden. Zo voorkom je dat het aanwezige water bevriest en het ijs de wanden van het zwembad beschadigt. Of vind je het heerlijk om elke ochtend een duik te nemen in je eigen koude water? Gezond en verfrissend, het geeft je energie om de dag op een goede manier te starten. Let wanneer je het opzetzwembad buiten laat staan wel op een aantal zaken. Wees je er bewust van dat de garantie van je opzetzwembad kan verlopen zodra je het buiten laat staan in een omgevingstemperatuur die daalt beneden de 5°C. Het zwembad buiten laten staan is dus op je eigen risico.

Vorst buiten je zwembad houden

Bij vorst is de kans aanwezig dat ook je zwembad bevriest. Bij het zwembad winterklaar maken hoort ook het voorbereiden op eventuele vorst en daardoor ijs in je zwembad. Je kunt je zwembad hier op voorbereiden door zogenaamde winterdrijvers te gebruiken. Deze winterdrijvers leg je diagonaal in je zwembad, van begin tot eind. Ook kun je ze in het midden van het zwembad leggen of in de vorm van een hoefijzer. Deze drijvers zorgen ervoor dat er niet teveel druk ontstaat doordat het ijs in je zwembad uitzet. Daarmee maak je de kans op schade aan je zwembad door vorst een stukje kleiner.

Mocht het toch voorkomen dat er teveel ijs in je zwembad ontstaat, let er dan op dat je het ijs niet kapot maakt. De scherpe randen die dan aan de ijsschotsen ontstaan, beschadigen al heel snel de wanden of de liner van je zwembad. Dit kan zorgen voor lekkage, wat vervolgens gerepareerd moet worden. In het ergste geval raakt je opzetzwembad dusdanig beschadigd, dat je het niet meer kunt gebruiken. Beter is het om te wachten tot de temperatuur stijgt en het ijs weer smelt. Vervolgens kun je eenvoudig de kleiner geworden ijsschotsen uit je zwembad scheppen.

Zorg ook in de winter voor een goede waterkwaliteit

Het is belangrijk om, ook in de winter, de waterbalans zo evenwichtig mogelijk te houden. Op die manier kun je na de winterperiode snel weer zwemmen. Gebruik hiervoor een overwinteringsvloeistof en dek je zwembad goed af met een speciaal daarvoor bedoeld afdekzeil dat geen licht doorlaat. Gebruik regelmatig een watertester om de kwaliteit van het water te testen. Wanneer uit de watertester blijkt dat er onvoldoende chloor in zit, of is de pH-waarde niet goed, voeg dan de betreffende producten toe. Zorg ervoor dat je, voor je dit doet, het water goed gefilterd hebt.

Misschien heb je een warmtepomp, sluit deze af voordat de winter begint. Dit doe je door eerst de toevoer van het water af te sluiten en de warmtepomp los te koppelen. Er zijn speciale winterhoezen die je over de waterpomp kunt doen, zodat ook deze pomp goed beschermt blijft tegen winterse temperaturen en weersinvloeden.

Klantenservice
[email protected]
Stel je vraag via de Livechat of stuur een mail naar [email protected]