Gratis verzending boven €50,-    14 dagen bedenktijd  Deskundige klantenservice

Home » Zwembad onderhoud » pH-waarde

De pH-waarde van je zwembad

De pH-waarde van je zwembad staat voor de zuurtegraad van je zwemwater. Het is belangrijk om de pH-waarde op peil te houden zodat chloor goed zijn werk kan doen en het water kan desinfecteren van algen en bacteriën. De richtlijn voor de pH-waarde van je zwemwater ligt tussen de 7.2 en 7.6. Om je pH-waarde op balans te brengen kan je gebruik maken van pH-minus of pH-plus. 

Filter

Hoe meet je de pH-waarde van je zwembad?

De pH-waarde van je zwembad meet je eenvoudig met een digitale pH-meter of met behulp van teststrips. Je kunt vervolgens eenvoudig aflezen wat de actuele pH-waarde van je zwemwater is. We adviseren om regelmatig de pH-waarde te meten. Er zijn veel invloeden van buitenaf die de pH-waarde uit balans kunnen brengen. Zo heeft het weer erg veel invloed om de waterbalans van je zwembad. Vooral bij erg warm weer of regen en onweer raden we aan extra vaak te gaan meten.

Wat is de juiste pH-waarde voor je zwembad?

De juiste pH-waarde voor je zwembad ligt tussen de 7.2 en 7.6. Probeer dus te mikken op een score van 7.4. Deze zuurgraad is niet schadelijk voor je huid en zorgt ervoor dat het chloor in je zwembad goed genoeg zijn werk kan doen. Hierdoor blijft het water in je zwembad mooi helder en van goede kwaliteit.

Met alleen de pH-waarde op peil brengen is niet voldoende. Zorg ook voor een goed chloorgehalte en filtering van je water. Wil je hier meer over weten? Lees hier dan alles over het onderhouden van je zwembad.

Wanneer is de pH-waarde van je zwembad te laag?

De pH-waarde van je zwembad is te laag wanneer deze onder de 7.2 pH zakt. Wanneer deze te laag is kan dit gevolgen hebben voor de actieve werking van chloor, je zwembadpomp en is erg onaangenaam om in te zwemmen. Dit kan rode ogen en zelfs jeuk veroorzaken. Bij een te lage pH-waarde wordt het water namelijk te zuur. 

De oplossing voor een te lage pH-waarde is het toevoegen van pH-plus. De hoeveelheid die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Test dus eerst de pH-waarde van je water en bekijk op de verpakking van het product het schema voor een juiste dosering. 

Wanneer is de pH-waarde van je zwembad te hoog?

De pH-waarde van je zwembad is te hoog wanneer deze boven de 7.6 pH stijgt. Dit kan ontstaan door het toevoegen van teveel pH-plus, teveel chloor of door een plotselinge stijging van de temperatuur van het zwemwater. Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water. Hierdoor zal chloor niet meer goed desinfecteren en word je water onaangenaam om in te zwemmen.

De oplossing voor een te hoge pH-waarde is het toevoegen van pH-min. De hoeveelheid die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Test dus eerst de pH-waarde van je water en bekijk op de verpakking van het product het schema voor een juiste dosering. 

 14 dagen bedenktijd

 Gratis verzending boven €50,-

 Deskundige klantenservice 

Heb je hulp nodig?

Het kiezen van het juiste zwembad is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wij van ZwembadDealer.nl begrijpen dat. Daarom proberen wij te voorzien in alle nodige informatie zodat je eenvoudig het perfecte zwembad kunt uitzoeken met de juiste accessoires en benodigdheden.

Op onze FAQ-pagina hebben wij alvast antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen en ons blog staat vol informatieve artikelen. Het antwoord op je vraag niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op via de livechat of stuur ons een e-mail op [email protected]

12